Известие

Collapse
No announcement yet.

Отново въпрос за маслото

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

На пежото (306 1.6i) съм правил всякакви експерименти с масла 10/40, като единствено му беше добре с Fuchs. Не, че с другите съм имал големи проблеми, просто на 6-7к се чуваха повдигачите! Маслата не са били наливни или "тънкана"!
    Алфата, предишния собственик я е карал със Castrol 10/40, на 7-8к се разтрака вариатора и маслото беше, като "водичка", когато загрее!
    Сега сложих Motul 10/40. Недостатък е студеният "зимен" старт. На мотора му трябват около 15сек. да се кротне! Когато загрее е като "часовник". Ще го видим на 7-8к как ще е!

П.С. Разглеждам темите за монтиране на датчик за налягане и температура на маслото и си мисля, са доста полезни "джаджи".
    Sport Wagon 2.0TS|LPG

Comment

Първоначално публикувано от Friday Покажи съобщение
      На пежото (306 1.6i) съм правил всякакви експерименти с масла 10/40, като единствено му беше добре с Fuchs. Не, че с другите съм имал големи проблеми, просто на 6-7к се чуваха повдигачите! Маслата не са били наливни или "тънкана"!
      Алфата, предишния собственик я е карал със Castrol 10/40, на 7-8к се разтрака вариатора и маслото беше, като "водичка", когато загрее!
      Сега сложих Motul 10/40. Недостатък е студеният "зимен" старт. На мотора му трябват около 15сек. да се кротне! Когато загрее е като "часовник". Ще го видим на 7-8к как ще е!

П.С. Разглеждам темите за монтиране на датчик за налягане и температура на маслото и си мисля, са доста полезни "джаджи".
      Това Пежо колко коня е било и друго няма да те питам?
      АлфаРомео 146 1.4 16V 103hp skype name billyboy2203/ ICQ: bili`- 166537162

Comment

Има ли значение мощността?
        Castrol, Total, Motul, Fuchs ... препоръчват едно и също масло и за двете коли!
        Last edited by Friday; d.m.y г., 11:24.
        Sport Wagon 2.0TS|LPG

Comment

Според теб дали няма да има,примерно 1.6 75 или 90HP или 1.6 120HP или повече примерно.
          АлфаРомео 146 1.4 16V 103hp skype name billyboy2203/ ICQ: bili`- 166537162

Comment

Освен конете, при повечето коли на бензин прекъсвача е на около 6200 об. за минута, а при Алфите - над 7000 ( на 7120 -поне при мен е така )
            Alfa Romeo 156 SW 122kW 2004 DISTINCTIVE
            Lancia Y 1,2 8V 60к.с. 2001g. - на щерката
            Skoda 100S-в пенсия и КлиоI,1,4 Energy-продадено Opel kadet 1,3 LS sedan 1989 44kW 4 скорости-по неволя-пръдливия Ханс-продаден 0878316296и 0893569553

Comment

Според мен няма /мое мнение/ ,не съм вещ! Затова питам!
              Има ли значение мощността за мазането /избора на масло/?

Защо се препоръчва на 1.6TS и на 2.0TS масла с един и същи вискозитет, като има разлика в мощността, съизмерима с по горното!
              Аз си мисля, че маслото, се избира по състоянието на двигателя, стила на шофиране и съответно изискванията/препоръките на производителя!

За високооборотнo шофиране съм съгласен, че трябва друг тип масло от 10/40, то и за това в книжката на AR пише, for sporting use on engines with higher power Selenia Racing is recommended. Съгласен съм и, че маслото не е само вискозитет!

Малко отклонение от темата!
              На алфата (1.6) е дадено Pmax при 6200об/м. след това как се изменя кривата на мощността?

P.S. На GTI-6 и на S16 също се препоръчва, 10/40 и че при спортно каране се ползва 10/60.
              Sport Wagon 2.0TS|LPG

Comment

Никой производител не препоръчва ей така, има такива тестове преди това, че ви е бедна фантастиката. Иначе има много " специалисти" по маслата. Отделни всеки производител си препоръчва масла от неговата страна- италианците Селения, французите Елф и т.н.
                Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Да така е!
                  Италиански коли - италиански масла;
                  Френски коли - френски масла;
                  Немски коли - немски масла.

С долното малко провлачвам темата и моля за извинение!
                  Selenia Racing има одобрение FIAT 9.55535-H3 (Qualification for Diesel engine lubricants with standard characteristics)
                  Selenia 20K има одобрение FIAT 9.55535-G2 (Qualification for gasoline engine lubricants with standard characteristics), VW 500.00 - 505.00, ACEA A3
                  Selenia Gold има одобрение ACEA A3/B3/B4, MB-Approval 229.1, VW 501.01-505.00, a няма одобрение FIAT.
                  Castrol няма ни едно одобрение на FIAT и PSA. За сметка на това има ACEA A3/B4! Може да не са си платили!
                  Castrol 10W-60 се препоръчва изключително за BMW M series.
                  Fuchs препоръчва за FIAT 9.55535-G2/D2 - Titan Syn MC 10W-40.
                  Fuchs препоръчва за FIAT 9.55535-H3 - Titan Supersyn 10W-60.

Прави впечатление, че навсякъде е думата "препоръчва"!
                  Last edited by Friday; d.m.y г., 23:44.
                  Sport Wagon 2.0TS|LPG

Comment

Първоначално публикувано от Friday Покажи съобщение
                    Да така е!
                    Италиански коли - италиански масла;
                    Френски коли - френски масла;
                    Немски коли - немски масла.

С долното малко провлачвам темата и моля за извинение!
                    Selenia Racing има одобрение FIAT 9.55535-H3 (Qualification for Diesel engine lubricants with standard characteristics)
                    Selenia 20K има одобрение FIAT 9.55535-G2 (Qualification for gasoline engine lubricants with standard characteristics), VW 500.00 - 505.00, ACEA A3
                    Selenia Gold има одобрение ACEA A3/B3/B4, MB-Approval 229.1, VW 501.01-505.00, a няма одобрение FIAT.
                    Castrol няма ни едно одобрение на FIAT и PSA. За сметка на това има ACEA A3/B4! Може да не са си платили!
                    Castrol 10W-60 се препоръчва изключително за BMW M series.
                    Fuchs препоръчва за FIAT 9.55535-G2/D2 - Titan Syn MC 10W-40.
                    Fuchs препоръчва за FIAT 9.55535-H3 - Titan Supersyn 10W-60.

Прави впечатление, че навсякъде е думата "препоръчва"!
                    Това е.

Препоръчва- няма задължителен характер и като счупиш мотора не може да ги съдиш. Докато караш на втора със сто например
                    Last edited by lordliness; d.m.y г., 01:44.

Comment

Проблема със Селения е ''новия'' собственик т.е. няма общо със Селения, Петронас съсипаха според мен марката ! И не само според мен, като жив пример се давам 20К го ядеше за добър ден, от както съм с Тотал...нямам подобни проблеми с доливане
                      Всичко е до пари, наблюдения и опит аз скъсах със Селения Да дават го фабрично и да бих се придържал...ама не мерси.

Comment

клaсификация на моторните масла

клaсифицират се по вискозитет и експлоатационно равнище

за вискозитет е прието SAE, за експл. равнище API и CCMC

По SАЕ- общество на автомобилните инженери
                        критериите са два:
                        динамичен вискозитет- зимен
                        кинематичен вискозитет- летен
                        определя се в специални апарати, които симулират въртене на колянов вал в лагерите и изпомпване на маслото от картера до отдалечени точки на смазване в зависимост от температурата.
                        Гарантирания минимален кинематичен вискозитет е 100гр,Ц
                        и динамичен 150 гр, Ц
                        това гарантира безаварийна работа при високи температури за всички класове.

за експл. равнище

Класификация по АРI- американски нефтен институт
                        Класификация по ССМС- общество на европейските автомобилостроители[COLOR="Silver"]
                        Last edited by lordliness; d.m.y г., 11:29.

Comment

колеги да споделя за маслата моята алфа е 2.4 156ца на племенника е 1.8 пак 156ца моята е 200000км с мотул 10в 40 и нямам никакви ядове засега и турбо не съм сменял на племеника вече 2 смени на спарка е доволен и казва че не долива и двете се карат горе долу душманската моя дизел като го сменям го оставям на максимума за 15000км отива на средата около 500 600 мл.мисля че е нормално,но много зависи откъде е маслото защото се занимаваме с камиони и маслото го взимам на варел по 60 литра от оригинлен вносител и цената му е 14.20 с ддс с отстъпката моята а гледам по сервизите същия мотул за по 10 12лв което е невъзможно затова мой съвет е внимавайте откъде го копувате защото специално спарка е капризен на масло мотор,другото не последно нещо е дето го е писъл колегата зависи мотора на какво дередже е ,успех

Comment

Колеги какво масло е най-подходящо за 147-цата ми 1.9JTD 115k.с ? Предния собственик каза че е карал с Селения 5в40 WR! Въпроса ми е дали да и сложа пак 5в40 или 10в40 за през лятото а пък за зимата да е 5в40 ?
                            Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 к.с. + remap + straight pipe ~ 150к.с.

Comment

Първоначално публикувано от mi7aka922 Покажи съобщение
                              Колеги какво масло е най-подходящо за 147-цата ми 1.9JTD 115k.с ? Предния собственик каза че е карал с Селения 5в40 WR! Въпроса ми е дали да и сложа пак 5в40 или 10в40 за през лятото а пък за зимата да е 5в40 ?
                              целогодишно с 5W40 продължавай да си я караш
                              156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Първоначално публикувано от Jivko7777 Покажи съобщение
                                целогодишно с 5W40 продължавай да си я караш
                                Мерси за съвета колега!
                                Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 к.с. + remap + straight pipe ~ 150к.с.

Comment

Working...
                                X